Community Forums Archive

Go Back

Subject: Creative ASIO drivers & no sound
Posted by: wheelingice
Date: 11/20/2014 9:04:40 AM

When I switch Audio Device to "Creative ASIO", it does not then recognize my speakers/soundcard for playback. It just lists a generic "Front L/R" for playback device instead of my Creative X-Fi Sound Blaster Titanium card.


Subject: RE: Creative ASIO drivers & no sound
Reply by: ClipMan
Date: 11/20/2014 9:54:59 AM

Did you disable the on-board sound chip (Realtec?) in the bios? You should. The Creative driver should have a drop-down menu for choosing playback devices.

Brian


Subject: RE: Creative ASIO drivers & no sound
Reply by: wheelingice
Date: 11/20/2014 4:26:03 PM

Just tried this (disabled in BIOS) and still no luck. I get Creative in the drop-down for the Windows Classic driver, but not Creative Asio.

Any other ideas?

Subject: RE: Creative ASIO drivers & no sound
Reply by: ClipMan
Date: 11/20/2014 5:26:40 PM

I have an older computer with the same Creative card and I have no problems with input or output. On your tracks, is Creative ASIO showing up as an input device? Did you select Creative ASIO in the Audio Device preference tab?

Brian


Subject: RE: Creative ASIO drivers & no sound
Reply by: wheelingice
Date: 11/20/2014 7:41:48 PM

I can select "Creative Asio" as the Audio device, but then it gives me generic "Front L/R" speakers to choose from, not from my soundcard.

If I choose those (really I have to) and close out, then none of the tracks will play and I get no sound whatsoever.

Subject: RE: Creative ASIO drivers & no sound
Reply by: ClipMan
Date: 11/20/2014 8:19:09 PM

The only thing left is making sure you have the right drivers. Did you check their site for updates? It's all I can think of.

Brian

Message last edited on 11/20/2014 8:19:58 PM by ClipMan.
Subject: RE: Creative ASIO drivers & no sound
Reply by: wheelingice
Date: 11/21/2014 4:49:53 PM

Yes. I've been working on this for six days now. Tried all kinds of drivers.

May have to break down and buy a new sound card.

Subject: RE: Creative ASIO drivers & no sound
Reply by: ClipMan
Date: 11/21/2014 5:41:52 PM

The Creative card is great if you're just learning the ropes or just goofing around with music but it's not for serious production. A new decent audio interface is the first step to glory. Just one more thing: Did you go into your computer's Device Manager to see if there's any conflicts in the Sound category? And how about the Control Panel's Sound thingy? Check there?

Brian


Subject: RE: Creative ASIO drivers & no sound
Reply by: pwppch
Date: 11/22/2014 2:03:53 AM

"I can select "Creative Asio" as the Audio device, but then it gives me generic "Front L/R" speakers to choose from, not from my soundcard."

That is what the Creative ASIO driver calls the main l/r output.

How do you have your Creative card connected to your speakers?

Make sure that the creative card is NOT selected as you default output device for Windows. In some cases, this will prevent the ASIO drivers from working correctly.

What is your ACID Master bus routed to? Make sure it is routed to the outputs that your speakers are connected to.

Peter

Subject: RE: Creative ASIO drivers & no sound
Reply by: ClipMan
Date: 11/22/2014 8:40:11 AM

@ That is what the Creative ASIO driver calls the main l/r output.

Hi Peter, on my old machine, the Creative driver software says "MIX FRONT L/ FRONT/ R." If he's not seeing the word "MIX" then the driver is not being called ... maybe.

Brian


Go Back