Community Forums Archive

Go Back

Subject: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Posted by: jaypea500
Date: 3/16/2013 1:50:25 PM

I've got tickets in with MSFT, Waves and Sony on this, but I thought I'd ask the real cognoscenti:

on a Win8Pro machine, when I try to process a file in SFPro 10.0e using a Waves plug-in, I can do so only once. any succeeding attempts results in SFPro crashing. this does not happen on a Win7Pro machine.

any ideas?

...joe patti
production mgr
WRTI Philadelphia
producer, Phila Orchestra Radio

Subject: RE: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Reply by: MacMoney
Date: 4/6/2013 4:23:41 AM

What version of Waves are you using?

George Ware
macmoney@elp.rr.com

Subject: RE: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Reply by: seanmccoy
Date: 5/31/2013 8:58:39 AM

I'm also getting crashes with Waves plugs in SF. I'm using Waves 9.1.

Subject: RE: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Reply by: MacMoney
Date: 5/31/2013 6:32:35 PM

I'm on Win7 Pro-64bit
Waves latest version 9
Can you tell me the plugin that is crashing please?

George Ware

Subject: RE: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Reply by: seanmccoy
Date: 6/1/2013 12:32:38 PM

I have Waves Platinum, and I think I was using Renaissance Compressor, Renaissance EQ, and Renaissance Channel when the crashes were happening.

Subject: RE: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Reply by: seanmccoy
Date: 6/20/2013 1:13:22 AM

Anybody aware of any progress on this? My behavior is identical to the OP. One Waves plug is fine, but opening a second crashes SF. Today I was using Q1, Q2, Q10, L2...doesn't seem to matter which plugs.

Subject: RE: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Reply by: pwppch
Date: 6/20/2013 8:00:33 AM

We are discussing this with Waves as we are seeing it in Windows 8 also. We do not see this behavior in Windows 7.

If you could provide the steps/workflow that cause this problem, it would prove helpful.

Peter

Subject: RE: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Reply by: seanmccoy
Date: 6/25/2013 5:04:10 PM

Sorry for the delay. It got me again today. Pretty straight-forward and repeatable problem. Open a file in SF, open and apply any Waves plug (today it was H-comp); open any other Waves plug (today it was L2) and Sound Forge crashes hard, requiring the Task Manager to get out. I immediately re-opened SF and applied the L2, then tried to open a Q4 and it crashed again. This is Waves Platinum 9.1 as I haven't yet updated to 9.2. No problem on the same computer in my XP partition, even though Waves 9 isn't officially supported in XP.

Message last edited on 6/25/2013 5:06:27 PM by seanmccoy.
Subject: RE: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Reply by: buzzbang
Date: 7/5/2013 10:28:44 AM

I'm having this problem also - Win 8 Pro 64bit 10.0e and Waves 9r12

It's causing me severe problems wrt lose of productivity

Any progress on finding a resolution?

Cheers

Rob

Subject: RE: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Reply by: pwppch
Date: 7/5/2013 8:31:04 PM

"Any progress on finding a resolution?"

We are waiting to hear back from Waves on this. Waves have not been able to reproduce the problem.

Peter

Message last edited on 7/5/2013 8:32:58 PM by pwppch.
Subject: RE: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Reply by: buzzbang
Date: 7/8/2013 10:58:58 AM

This is both encouraging and frustrating :-0

Scratch that - see comments further down!

This is affecting me and my work colleagues - 4 machines.

It's not costing me money - hobbyist, but at work this is a serious problem and costing my boss money.

All the machines are Win8 Pro 64bit, Sound Forge 10, Waves 9r12, very little additional software installed.

I've just spoken to Waves, and they've confirmed this is an issue - i.e. replicated the issue, and that Sony have said they need to work with Microsoft to sort something out to get this working.

If anyone here at Sony can push to try and get this issue resolved swiftly it would be greatly appreciated - a temporary patch until a full release?

Waves's solution - move to Windows 8 32bit :-(

Subject: RE: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Reply by: pwppch
Date: 7/8/2013 2:18:20 PM

Interesting that Waves told you we are talking to MS. We are not. We are waiting to hear from Waves as we have provided everything we can, and believe the crash is in their UI code.

This is the first we have heard that they can even reproduce the problem.

Will ping them to see what they have discovered.

Peter

Subject: RE: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Reply by: buzzbang
Date: 7/9/2013 9:17:58 AM

Hi Peter,

If it the UI causing problems then it could be the fact that Windows 7 4 bit uses Qt 4.7.x and Windows 8 64 bit uses Qt 4.8.x....

Just a thought. If you can ping them that would be great.

Cheers

Rob

Subject: RE: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Reply by: ForumAdmin
Date: 7/9/2013 10:19:38 AM

Hi Rob,

Just wanted to let you (and others) know that I talked to Waves again about this yesterday. They can reproduce the issue and it does indeed only occur on Win8 64-bit.

It is a high priority issue for them and they are considering publishing an official announcement about this. We are all very hopeful that a resolution will be coming soon.

If there is any update I will be sure to share it with this thread.

Thanks,
Dave

Subject: RE: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Reply by: buzzbang
Date: 7/10/2013 4:27:42 AM

Hi Dave,

That's excellent news, thanks so much for chasing this. It really is appreciated.

Cheers

Rob

Subject: RE: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Reply by: seanmccoy
Date: 7/27/2013 11:03:01 PM

So I wonder first if this issue will ever be resolved now that SF 11 has been released, and second if it has already been resolved in SF 11.

Subject: RE: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Reply by: pwppch
Date: 7/28/2013 9:52:03 AM

The situation remains the same. The problem is with the Waves plugins, and confirmed by Waves. We tried many workarounds, but none resolved the issue for Forge 11. We added a note to the Forge 11 release notes that explain this issue as well.

You may want to contact Waves to see if they have any further status to report.

Peter

Subject: RE: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Reply by: ForumAdmin
Date: 8/14/2013 10:11:43 AM

All,

Waves just recently updated v9 (v9r13) of their plug-ins and it fixes this crash for both Sound Forge Pro 10 and Sound Forge Pro 11.

Thanks to everyone for their patience.

Regards,
Dave

Message last edited on 8/14/2013 10:20:22 AM by ForumAdmin.
Subject: RE: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Reply by: seanmccoy
Date: 8/20/2013 12:28:13 PM

Just did the Waves update and can verify the crashing problem with SF10 in W8 has been fixed.

Subject: RE: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Reply by: seanmccoy
Date: 12/12/2013 11:25:15 PM

Strangely enough, the same crashing problem has now returned after disappearing for several months. No changes to the Windows, Sound Forge or Waves versions. Sigh.

Subject: RE: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Reply by: seanmccoy
Date: 1/14/2014 10:12:56 PM

Downloaded and installed the latest Waves plugs, re-scanned them in Sound Forge. Same problem. Crash if more than one Waves plug is chosen in a session. Really weird that this stopped, then re-started. Am I the only one still seeing this?

Subject: RE: SFPro 10.0e (507)+Waves plugins V9+Win8Pro=CRASH!
Reply by: seanmccoy
Date: 2/5/2014 8:19:48 PM

Well, I finally got rid of the crashing issue. Somehow it seems at some point I ended up with both a set of individual .dll files and a WaveShell file in the directory at the same time. Cleaning that up also eliminated the crashes. For now. ;)

Go Back